Duonos užkandukai su kanapių sėklomis
Šiam patiekalui reikės truputį skrudintų, kavamale maltų arba grūstų kanapių sėklų arba kanapinės druskos.
Taip pat reikės tarkuoto sultingo, saldžiarūgščio (nulupto) obuolio, juodos duonos, šiek tiek cukraus. Jei dėsite kanapinę druską – druskos nebedėkite.
Sumaišome maltas kanapes, trupintą duoną ir obuolį. Įdedame šiek tiek cukraus ir minkome būtinai rankomis, nes kitaip obuolys nepersitrins – gauta masė bus per sausa ir nesulips. Galite įspausti česnako.
Suminkome taip, kad eitų formuoti kamuoliukus. Suformuojame ir paliekame apdžiūti.
Skaniausi jau pabuvę keliolika valandų ar net parą, kad šiek tiek apdžiūtų.
Žemaitijoje toks patiekalas vadinamas Meškos šūduku.
Dar yra ir kitas žemaitiškas užkandis Čiulkis.
Čiulkis – labai panašus užkandis, tačiau vietoje obuolio reikia dėti smulkiai supjaustytą svogūno galvą. Skonis – visiškai kitoks. Skoniui paįvairinti galite naudoti Kanapės galio ūkio ekologišką kanapinę druską, gamintą su juodąja Hinalajų druska. Juodoji Himalajų druska turi kiaušinio arba sieros skonį
Čiulkio gumulėlis sulimpa šiek tiek sunkiau nei Meškos šūdukas – svogūnas gerokai sausesnis už obuolį.
Kiek kokių produktų dėti? Čia jau kaip kam patiks. Ragaukite gamindami ir atraskite savbo skonį.
Abu minėtus receptus radome kulinarinio paveldo knygoje „Pasmuokavuok, kap skane“. Receptus užrašė Šilalės bibliotekininkės.